Bukovac

Duljina staze
9.6km
Vrijeme obilaska
4h
Ukupno penjanja
m
Kondicija
/5
Zahtjevnost
/5
Podloga
O ruti

Popularna, ali  fizički zahtjevna ruta vodi vas na nezaboravno putovanje kroz prekrasni krajolik Parka prirode Biokovo. Ruta "Bukovac" namijenjena je rekreativnim planinarima, ali pruža dovoljno izazova i nešto iskusnijima jer prolazi autentičnim planinskim krajolicima.

Ruta započinje u Gornjim Brelima, kod prezentacijskog centra Parka prirode Biokovo. Odavde se uspinje do planinarske kuće Bukovac, koja je popularna točka odmora i okupljanja planinara. Taj prvi dio staze prolazi uz brojne suhozide koji omeđuju polja u okolici Gornjih Brela, a potom nastavljate kroz šumu sve do crkve Sv. Nikole.

Nakon crkve Sv. Nikole, ruta postaje nešto zahtjevnija, posebice kad šumu zamijeni kosi teren prekriven rastresitim kamenjem zbog čega je potreban veći oprez pri kretanju. Ruta najvišu točku doseže na visoravni na kojoj se nalazi planinarska kuća Bukovac. Ovo mjesto, iako nije stalno otvoreno, pruža prekrasan pogled i idealno je za odmor i osvježenje prije povratka.

Ruta se na ishodište u Gornja Brela  vraća istim putem.Dok se spuštate stazom koju ste upravo osvojili imate stoga priliku još jednom uživati u panoramskim pogledima i biokovskim ljepotam.

Ruta "Bukovac" idealna je za planinare koji traže izazov i avanturu u gotovo netaknutom planinskom okruženju Biokova. Uživajte u svakom koraku i otkrijte čari ovog prekrasnog planinskog krajolika dok istražujete ovu nezaboravnu rutu.

Highlights
  1. Planinarska kuća Bukovac: Jedna od ključnih točaka rute je planinarska kuća Bukovac - popularna točka odmora i okupljanja planinara s divnim pogledima na netaknutu prirodu i more.
  2. Crkva Sv. Nikole: Nakon zahtjevnijeg uspona kroz šumu stiže se do crkve Sv. Nikole, koja predstavlja važan simbol područja i idealno je mjesto predaha u tišini prirode. 
  3. Panoramski pogledi: Duž cijele rute pružaju se prekrasni panoramski pogledi na okolne planine, doline i Jadransko more. 
  4. Suhozidi i omeđena polja: Prvim dijelom staze prolazite kroz suhozidove i omeđena polja u okolici Gornjih Brela. Ovo su tradicionalni elementi krajolika koji pružaju uvid u lokalnu kulturu i povijest područja.
Napomene

Nakon crkve Sv. Nikola ruta postaje zahtjevnija i potreban je veći oprez pogotovo na predjelu kada se izađe iz šume i ruta vodi kosim terenom po rastresitom kamenju.

Destinacije
na ruti

Karta rute

Preuzmi GPX trag rute

Ostale aktivnosti

koje inspiriraju

Atrakcija

vrijedna posjeta