30/07/2024
1deoteka
Epska biciklistička ruta s makarske plaže na najviši vrh Biokova

Biciklistička ruta From Zero to Hero vodi od plaže do najvišeg vrha Biokova. To je ultimativno biciklističko iskustvo pogodno za fizički najspremnije vozače pa ako između brojnih outdoor aktivnosti Dalmacije tražite aktivni odmor s naglaskom na „aktivni“, teško ćete pronaći bolju priliku za biciklističku pobjedu nad samim sobom.

S obzirom da na uspon do trećeg najvišeg vrha Hrvatske, sv. Jure, krećete doslovno s plaže u Makarskoj, svih tridesetak kilometara ove zahtjevne outdoor aktivnosti predstavlja ozbiljni uspon. S 0 do 1762 metra nadmorske visine nije se lako popeti, ali biciklizam, barem za ozbiljne vozače, nije ni zamišljen da bude lagan. Dalmacija nudi cijeli niz uzbudljivih outdoor aktivnosti i mogućnosti za aktivni odmor, ali samo jedna biciklistička ruta je “herojska“. Pritom, ne zaboravite da nakon fizički zahtjevnog uspona slijedi tehnički izazovan spust natrag do mora što From Zero to Hero čini glavnom biciklističkom atrakcijom destinacije, i jednom od najatraktivnijih u Europi.

Vozeći s razine mora prema vrhu Sv. Jure ćete proći kroz raznolike pejzaže i klimatske pojaseve. Ruta je za vožnju prikladna od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni, ali se, ovisno o dobu godine, nemojte iznenaditi da na uspon do vrha Biokova krenete u ljetnim uvjetima na razini mora, a završite u gotovo zimskim na 1762 metra.

From Zero to Hero većim dijelom prolazi kroz gotovo netaknute krajolike pa na ovaj izazovni biciklistički izlet morate krenuti spremni odnosno opremljeni s dovoljno vode i dodatnom odjećom, ako na vrhu Biokova bude hladnije.

Na putu prema vrhu se, gotovo cijelim putem pružaju prekrasni pogledi na planinu i more, prolazite kroz šumarke i pašnjake na kojima možete ponekad vidjeti i divlje konje, a biciklistička ruta prolazi i kroz Park prirode Biokovo te uz svjetski popularnu atrakciju Skywalk Biokovo.

Posljednji dio ove biciklističke rute ujedno je i najstrmiji i najzahtjevniji, a uspijete li se popeti na sam vrh, zaista možete s ponosom cijelom svijetu objaviti da ste pobijedili Biokovo, „pobijedili“ jednu od najljepših europskih outdoor aktivnosti i postali pravi „Hero“.